Ga naar hoofdinhoud

Duitse modulebouwer gaat 3500 appartementen per jaar maken

Het Duitse bedrijf Gropius, dat modulaire gestapelde woningen maakt, beheert en exploiteert, kondigt een miljoeneninvestering aan. Het gaat 45 robots en 12 zelfrijdende transportkarren neerzetten in de fabriek in Richen. Die moeten al in 2024 de productie gaan opstuwen.

Gropius is een bedrijf met een totaalconcept, waarbij woonblokken in houten modulebouw worden gerealiseerd. De woningen zijn sterk gedigitaliseerd evenals het mobiliteitsconcept (delen van elektrische vervoermiddelen) dat er bij hoort. Gropius verzorgt de exploitatie en het beheer van de woningen en de gebouwen. Er zijn er inmiddels meerdere van gerealiseerd.

Het bedrijf kondigt nu een investering aan van ‘meerdere tientallen miljoenen euro’s’ voor de aanschaf van robotica en de bijbehorende software van de Internationaal actieve, in Augsburg gevestigde firma KUKA. Eind 2024 moet de nieuwe apparatuur gereed zijn. Een wandelement is dan naar schatting van Gropius in 17 minuten gereed, een dakelement in 16 minuten. Dat moet leiden tot een output van 240.000 vierkante meter woonruimte oftewel 3500 woningen. Ook in delen van Duitsland is grote woningnood en moeten er op korte termijn ca 900.000 woningen bijkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer