Het hoofdkantoor van de holding achter Bruynzeel Keukens en Keller Keukens, DKG in Bergen-op-Zoom is geherbouwd: het bestaande gebouw is gestript waarbij de begane grondvloer is hergebruikt. Een uitkragend houten spantendak zorgt zowel voor licht als schaduw.
De locatie van het gebouw is dicht bij een Natura 2000-gebied, en dus moest stikstofuitstoot zoveel mogelijk vermeden worden. Daarom werd het bestaande gebouw niet helemaal gesloopt en bepaalde de oorspronkelijke fundering en grondvloer de ruimtelijke mogelijkheden. Door niet opnieuw te funderen werd 35 procent op de CO2-uitstoot bespaard. Door lichte bouwmaterialen in te zetten kon de aannemer toe met elektrische bouwmachines wat tot een lage stikstofuitsoot leidde: 16,55 kg NOx/jaar.
Schaduw en licht door houten spanten
Het Rotterdamse architectenbureau Group A ontwierp een gebouw met twee atria en een directe verbinding met de er achter gelegen keukenfabriek. In het ene, informele, atrium is de kantine ondergebracht voor al het personeel. Rond beide atria op de verdieping zijn de meeste kantoren gevestigd.
Het dak van het pas opgeleverde bedrijfspand wordt gedragen door gelamineerde balken die ruim uitkragen en dan een knik maken. Zo vormen ze een lamellenstructuur die als zonwering dient. Tegelijk dragen ze boven de atria de lichtkoepels waardoor er veel natuurlijk licht het gebouw binnenstroomt.
