Ga naar hoofdinhoud

Levendig webinar over bouwen volgens de post-and-beam methode

Is het een aparte manier van houtbouw? ‘Ja’ vonden de drie deskundigen tijdens het tweede lentewebinar van Het Houtblad. Al weten deskundigen altijd nog nuances te vinden. Zoals dat het ook kan zonder beam. En dat vakwerkbouw niet precies hetzelfde is.

Het webinar ‘Gebouwen met houten vakwerkskelet ontwerpen en bouwen‘ is het tweede in een reeks van drie die Het Houtblad dit voorjaar organiseert. Het derde is op 14 juni en heet ‘Gebouwen van CLT ontwerpen en realiseren‘. De webinars zijn gratis bij te wonen (en terug te kijken) door abonnees van Het Houtblad. Anderen betalen 50 euro per webinar.

Over de post-and-beam houtbouwmethode en waar die precies in verschilt van bouwen met HSB (Houtskeletbouw) kun je discussiëren. En dat deden de sprekers, Geert Ravenshorst (TU Delft), Niels Castelein (Sweco) en Roderik van der Meulen (Nieuwe Architecten) dan ook onder leiding van presentator Jan Maurits Schouten (Het Houtblad) in Studio Eisma in Doetinchem. Met kolommen en liggers maak je immers ook een ‘skelet’. Maar houtskeletbouw is toch een aparte tak van sport: prefab muren, vloeren en daken van houten raamwerken met isolatie. Terwijl je met post-and-beam constructies tot grote hoogte kunt bouwen, zoals het hoogste houten gebouw ter wereld, Mjøstårnet in Noorwegen.
Sweco was als constructeur betrokken bij dit gebouw dus kon Niels Castelein uitgebreid ingaan op de specifieke manier van bouwen die hier is toegepast. Opmerkelijk: het Noorse gebouw ontleent constructief geen steun aan het trappenhuis met liftschacht, die van platen CLT gebouwd is. Het gebouw ontleent als zijn constructieve kracht aan de vakwerkstructuuur van de gelamineerde balken. Dat neemt enorme afmetingen met zich mee en stalen verbindingen die op hun taak berekend moeten zijn.

De kunst afgekeken

Roderik van der Meulen gaf toe dat hij voor het Entreegebouw van het Koning Willem I Gebouw in den Bosch goed naar Mjøstårnet gekeken heeft, dat toen nog in aanbouw was. Ook in de Brabantse hoofdstad worden diagonalen toegepast in het skelet en zijn de stalen knopen in de balken gelamineerd met in totaal enige tienduizenden stalen stiften om de krachten zo gelijkelijk mogelijk over te kunnen dragen.

Post-zonder-beam

Geert Ravenshorst voorzag deze presentaties van een grondige inleiding op de manieren waarop krachtenafdracht in post-and-beam constructies berekend kunnen worden en welke onderzoeken er nu lopen om kennis over houtbouw op verschillende niveau’s en bij verschillende instanties te integreren in de bouwpraktijk. Ravenshorst was het ook die wees op Brock Commons, een hoog houten gebouw in Canada, waar de constructie wel met kolommen maar niet met liggers gerealiseerd is, alweer een houtbouwvariant.

De webinars kunnen worden besteld via de shop van deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer