Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: consument nog weinig bekend met houten nieuwbouwwoningen

Woonconsumenten, zowel starters als doorstromers, zijn nog weinig bekend met het bestaan van houten nieuwbouwwoningen. Toch zou 35 procent al meteen geïnteresseerd zijn om in zo’n huis te gaan wonen. Er is nog veel te winnen bij voorlichting blijkt uit een ruim opgezet onderzoek van Neprom.

De organisatie van projectontwikkelaars Neprom liet een onderzoek doen onder bijna 1100 woonconsumenten, verdeeld over allerlei leeftijds- en inkomensgroepen. Centraal stond de vraag of de bewoners geïnteresseerd zijn in het wonen in een houten nieuwbouwwoning. Dat bleek bij 35 procent van de ondervraagden wel het geval bij ‘spontane’ bevraging. Voordelen ziet deze groep in duurzaamheid en comfort van houten woningen.

Veel consumenten blijken in het geheel niet op de hoogte te zijn van het bestaan van houten nieuwbouwwoningen (niet helemaal verwonderlijk aangezien die nog maar de laatste jaren op enige schaal worden gerealiseerd). Ook hebben veel mensen een oordeel over nadelen van houten woningen, zoals brandgevaar, slechte isolatie of koeling en vochtproblemen. Een aanzienlijke groep, ca 15 procent van de ondervraagden blijkt, eenmaal geïnformeerd over de oplossingen die hiervoor bestaan of over het feit dat het een misverstand betreft, alsnog bereid na te willen denken over een houten nieuwbouwwoning.

Tegelijk blijkt de tevredenheid onder bewoners van houten nieuwbouwwoningen hoog te zijn. Vooral het comfort en gezondheidsaspecten worden hoog gewaardeerd.

Het onderzoek in opdracht van Neprom is gratis te vinden op de website van het Lente-Akkoord. Het splitst leeftijden en inkomensgroepen uit en geeft aan voor welke argumenten de voor- en tegenstanders van wonen in hout per categorie het meest gevoelig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer