Ga naar hoofdinhoud

Recyclebare spouwmuur van houtblokken en baksteen van restmateriaal

De Duitse bakstenenfabrikant Hagemeister presenteerde op de grote Duitse bouwbeurs BAU een naar eigen zeggen ‘kringloopwand’: een spouwmuur van houten blokken en droogverbonden bakstenen. De bakstenen zijn van reststromen van de eigen fabriek gemaakt.

Aan de innovatieve muur, die op de beurs verschillende onderscheidingen won, werkte Hagemeister samen met de bedrijven Triqbriq, Concular en Drystack. De eerste twee ontwikkelden de houten stapelbare wand. Concular is Duitslandse grootste (digitale) handelaar in tweedehands bouwmaterialen en kan deze ook bewerken. Triqbriq is een systeem waarbij houten blokken van naaldhout verbonden worden met beukenhouten deuvels en zo een stevige, dragende, muur vormen. Drystack is de bedenker van een bijna helemaal droge verbinding van bakstenen. De stenen worden met elkaar verbonden met een kunststof houder-systeem. Alleen de voeg tussen de bakstenen wordt afgevoegd. Deze buitenbladen zijn eenvoudig weer af te breken zonder verlies van materiaal.
Hagemeister maakt speciale bakstenen voor het systeem onder de naam Upcyclingbrand. Deze stenen worden gemaakt van grondstof die in het baksteenproductieproces vrijkomt bij een overgang naar een andere sortering, gemalen oude bakstenen en keramische grondstof die onttrokken wordt uit filters in de waterrecyclinginstallaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer