Ga naar hoofdinhoud

Structurlam failleert door Amerikaanse sof

Het Canadese bedrijf Structurlam, leverancier van CLT en glulam in Canada en de VS, wil al haar bezittingen, zowel in British Colombia (Canada) als in Arkansas (VS) verkopen voor 60 miljoen dollar, aan Mercer International uit Vancouver. Dit na een mislukking in de Verenigde Staten.

De overeenkomst, bekend als een ‘stalking horse asset purchase agreement’ (APA), is volgens de houtleverancier op vrijwillige basis aangegaan. ‘Ik ben verheugd en dankbaar voor het vertrouwen van Mercer in Structurlam en in haar leiderschap in de houtindustrie,’ liet Structurlam CEO Matthew Karmel weten. ‘Voor ons is het een goede oplossing na de moeilijke periode die ons bedrijf midden januari heeft doorgemaakt in Arkansas.’

Karmel refereerde aan het feit dat Walmart, een van de grootste supermarktketens in Amerika, in januari van dit jaar een exclusief contract met Structurlam opgezegde. Het contract betrof de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Walmart in Bentonville, Arkansas. Dit moet een geheel van hout gebouwde, duurzame en natuurinclusieve campus worden. Structurlam zou al het hout leveren dat voor de bouw gebruikt zou worden. Daartoe werd bij Betonville een compleet nieuwe fabriek opgericht. Die had echter met opstartproblemen te maken waardoor het product niet aan de vereiste standaarden voldeed. Dat bewoog Walmart om de overeenkomst op te zeggen. Ten gevolge hiervan moest Structurlam 144 medewerkers ontslaan, een financië;e sof die het moederbedrijf in Canada niet zou kunnen dragen.

Structurlam koos voor de weg naar voren; verkoop aan Mercer, een groot internationaal bedrijf gespecialiseerd in de productie van CLT en glulam, met hoofdkantoor in Duitsland. Het betreft een een veilingproces onder juridisch toezicht. Volgens de APA – regels dient er onderzocht te worden of er hogere en/of betere biedingen zijn. Het bieden zal medio mei van start gaan. De drie fabrieken, in Penticton en Okanagan Falls blijven open totdat de procedure is afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer