Ga naar hoofdinhoud

Maitland Riverlink

In het Australische Maitland is een symbolische poort gebouwd van blackbutt en baksteen om het stadje te verbinden met de naastgelegen rivier.

Wegens een flink aantal verwoestende overstromingen zien veel inwoners van Maitland de Hunter River meer als een bedreiging en niet als een aanwinst. Om een nieuwe relatie met de rivier te symboliseren hebben firma’s Chrofi en McGregor Coxall een poort en bijbehorend gebouw ontworpen.

Connectie

De poort ligt in het verlengde van de hoofdstraat van Maitland’s zakendistrict en moet zo de verbinding leggen tussen de stad en de Hunter River.

Naast een civiel kunststukje dient de poort ook als een monument en herkenningspunt voor de stad. De poort biedt ook een plek om te zitten, koele schaduw in de zomer en een mobiele bibliotheek. In het bijbehorende gebouw bevindt zich ook een restaurant. Het geheel kan ook worden omgebouwd tot openluchtbioscoop of –theater.

Materiaalgebruik

Als primair materiaal is baksteen gebruikt. Er zijn met de hand vervaardigde speciale baksteenvormen gebruikt om aparte hoeken te kunnen vormen.

Als afwerking zijn klikpanelen van blackbutt gebruikt die elk 32x19mm meten. Deze veelzijdige houtsoort voorziet het project van de gewenste kleur en is onbehandeld gelaten zodat de toon nog verandert na verloop van tijd. Zo zal het bleker kleurende hout op termijn nog meer een eenheid vormen met de bakstenen.

(Foto’s: Simon Wood)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer