Ga naar hoofdinhoud

Waldorf Campus in Berlijn

De drie verdiepingen tellende Johannesschool en het tweelaagse kleuter- en buitenschoolse gebouw vormen de eerste gebouwen van de ‘Waldorf Campus’ in Berlijn. In de verdere bouwfase zullen de Emil-Molt-Akademie en Freie Fachschule für Sozialpädagogik aansluiten evenals een sporthal met één veld.

De school is ingebed tussen omliggende woongebouwen en aangrenzende sportterreinen. Bij het ontwerp heeft architect Kersten Kopp zich onder meer gericht op CO2-neutraliteit. Om die reden is gekozen voor houtbouw met grootformaat prefab onderdelen.

De last van de massief houten plafonds wordt gedragen door massief houten binnenwanden en een systeem van verlijmde gelamineerde houten steunen en spijlen in de gevel. De gevels zijn gemaakt van grootformaat houten framedelen en bekleed met ruw gezaagde larikshouten plaatbekisting. Door deze houtconstructie is de gehele dikte van de buitengevelconstructie te benutten voor bouwisolatie met cellulosevlokken. Dit draagt bij aan een hoge energie-efficiëntie.

Binnen zetten warme oppervlakken (industriële parket- en linoleumvloeren, zichtbare houten plafonds en wanden) consequent de materiële taal van de gevels voort. Dit gecombineerd met de minerale oppervlakken van de dekvloeren geeft het interieur een ‘creatieve spanning’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer