Ga naar hoofdinhoud

Passieve leerfabriek in de Ardennen

Voor Hermès ontwerpt Coldefy een passieve en koolstofarme leerfabriek. Het is de tweede fabriek van het bedrijf in de Ardennen en ontworpen volgens de visie van de architect waarbij interactie met en respect voor de omgeving centraal staan.

De fabriek draagt de naam Maroquinerie de la Sormonne en is door Coldefy benaderd als een ‘archetypische werkplaats’. Een werkomgeving voor gespecialiseerde ambachtslieden maar dan wel eentje met een E4C2-certificering. Deze certificering richt zich op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en is gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA) van het gebouw en het ontwerp ervan tot aan de sloop.

De omgeving waarin de fabriek is geplaatst, kenmerkt zich door een met bomen omzoomde vallei en rietvelden waarin moerasvogels broeden. De architect heeft voor deze omgeving een langgerekt gebouw ontwikkeld dat als het ware gevouwen lijkt. De vouwen zijn gevormd door hout dat enerzijds delen volledig afsluit maar anderzijds fungeert als omkadering van grote glaspartijen.

Ook aan de binnenkant zijn de houten balken bewust zichtbaar gehouden waarmee het gebouw verwijst naar vele thema’s. Een plaats van leven, maar ook een plaats van geschiedenis, van erfgoed, van familieoverdracht en de omringende natuur. Bovendien een archetypische werkplaats waar de werkomgeving opnieuw is uitgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer