Ga naar hoofdinhoud

Primeur in Australië: CLT van loofhout

Het Australische bedrijf CLTP is er in geslaagd Cross Laminated Timber te maken dat geheel uit loofhout bestaat. Het gebruikt er de Eucalyptus Nitens voor, een houtsoort die in heet Tasmanië veel op plantages verbouwd wordt.

De Eucalyptus Nitens is een snel groeiende boom uit de Eucalyptus familie die plaatselijk ook wel ‘plantage-eik’ wordt genoemd, maar dus geen eik is. De plantages zijn er vooral omdat het hout van de recht groeiende boom goed gebruikt kan worden in de papierindustrie. CLTP is al langer bezig, met hulp van een lening van 30 miljoen Australische dollars van de overheid, om een machinepark op te tuigen om van het hout hoogwaardiger in te zetten materiaal te maken.

Dat is nu gelukt. Onder een nieuwe merknaam, Cusp Building Solutions, gaat het bedrijf bouwmateriaal van Cross Laminated Timber, kruislaaghout leveren dat geheel van deze houtsoort gemaakt wordt. Niet alleen claimt het de eerste te zijn die dit CLT dus geheel van CLT kan maken (bestaande CLT-leveranciers zien zichzelf daar wel toe in staat en kunnen in ieder geval één of meerdere lagen, op aanvraag, van loofhouten lamellen laten zijn), maar ook de eerste die Clt van loofhout van een FSC-gecertificeerde plantage maakt. Dat maakt de kosten van de productie van dit hout waarschijnlijk concurrerend met CLT van grenen of andere naaldhoutsoorten.

Eén reactie op “Primeur in Australië: CLT van loofhout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer