Ga naar hoofdinhoud

Hemlock voor het eerst ingezet voor CLT

In St Johnsbury, in de Amerikaanse staat Vermont, wordt het eerste gebouw ter wereld gerealiseerd met vloeren van clt gemaakt van hemlock. De houtsoort hemlock heeft in Nederland geen goede naam.

Hemlock, dat overvloedig groeit in gematigde streken, met name in Noord-Amerika, is zeer zacht naaldhout. Omdat het snel groeit en mede daarom gunstig geprijsd is zijn was het enige decennia geleden in Nederland even een populaire houtsoort voor kozijnen en andere geveldelen. De kwaliteit van het toegepaste hout bleek echter benedenmaats en het leverde veel problemen op met vochttoetreding en houtrot. Het verlenen van KOMO-certificaten aan kozijnen van hemlock was op zijn minst problematisch.

In Vermont groeit veel eastern hemlock (er zijn verschillende onderklassen), voornamelijk geteeld voor de papierindustrie, waar minder vraag naar is. Houtbouw gebeurt idealiter met ter plekke voorhanden hout, zodat ‘grijze CO2’, uitstoot door vervoersbewegingen, vermeden wordt en de plaatselijke bosbouw er van kan profiteren.
Met subsidie van het Amerikaanse Staatsbosbeheer (U.S. Forest Service) en medewerking van verschillende instituten is onderzocht of met hemlock ook clt te maken valt. Dat blijkt het geval.
In de uitbreiding van het Fairbanks Museum, een nogal eclectisch museum met artefacten, wonderen uit de natuur en ene planetarium, wordt het nu voor het eerst ter wereld toegepast. De vijflaagse CLT-platen van hemlock worden uitsluitend als vloerdelen ingezet in een kolom-en-ligger constructie van glulam dat ‘gewoon’ van grenen gemaakt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer