Ga naar hoofdinhoud

Liander-gebouw Het Beste Houten Gebouw van Nederland

Het nieuwe regiokantoor van netwerkbeheerder Liander in Amsterdam heeft de overall-prijs van de vakjury van de Nationale Houtbouwprijs gewonnen. Architectenbureau De Zwarte Hond ontwierp deze flexibele landmark in een industriële omgeving.

Het zeven verdiepingen hoge gebouw heeft een stoere stalen buitenkant, die past bij het Westelijk Havengebied waar het staat. Aan de binnenkant is het grotendeels gebouwd van hout. Het gebouw is maximaal flexibel gebouwd: niet alleen kunnen plattegronden eenvoudig veranderd worden, het gebouw zou ook zonder veel moeite ooit tot een woongebouw kunnen worden omgebouwd. Dat zou ooit nodig kunnen zijn als de hoofdstad zich in die richting zou uitbreiden.

De vakjury koos vooral voor dit gebouw als overall-winnaar omdat de architect, in samenwerking met de constructeur, IMd Raadgevende ingenieurs, niet de voor de hand liggende oplossingen koos, maar een aantal innovaties ontwikkelden in samenspraak met de houtleveranciers. Zo is er een kolom-drager constructie ontwikkeld waardoor de gelamineerde balken minder hoeven te worden verzaagd en dus meer waard zijn bij demontage. Ook bij de houte vloeren is een bijzondere oplossing gevonden, die vast ook in andere projecten zal worden toegepast.

Kijk en lees meer hier over het Liander gebouw.

Nationale Houtbouwprijs 2023: alle winnaars

5 reacties op “Liander-gebouw Het Beste Houten Gebouw van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer