Ga naar hoofdinhoud

Nieman: biobased isoleren in veel gevallen brandveilig

    In wanden van houtskeletbouw kan in veel gevallen evengoed biobased isolatiemateriaal worden aangebracht als steen- of glaswol. In ieder geval met het oog op de brandveiligheid. Dat concludeert Nieman Raadgevende Ingenieurs in een rapport in opdracht van de RVO. Verder onderzoek wordt aanbevolen.

    In het rapport ‘Onderzoek brandveiligheid van biobased isolatiematerialen in houtachtige elementen’, schrijft het gerenomeerde onderzoeksbureau dat voor veel geïsoleerde wanden in HSB-bouwwijze helemaal geen brandveiligheidseisen bestaan. Er wordt in die gevallen uitgegaan van 20 minuten brandwerendheid. Maar ook in gevallen waar een wand 30 of 60 minuten de brand dient tegen te gaan (om bewoners en gebruikers van een pand de mogelijkheid te geven om te vluchten) maakt het volgens de onderzoekers weinig uit of die wanden met glaswol zijn gevuld, producten die niet duurzaam of circulair zijn, danwel met biobased isolatiemateriaal zoals grasvezel, hennepvezel, kantoen, wol, cellulose of stro. Zolang die duurzame en hergroeibare materialen maar op de juiste manier zijn aangebracht: ‘knellend’ en in de juiste dichtheid.
    Dat heeft te maken met het brand- en gloeigedrag van die materialen in die toepassing en ook met de brandwerendheid van het plaatmateriaal dat aan alle zijden een hsb-element afdekt. Maar dit hoeft lang niet altijd per se gipsplaat te zijn.
    De onderzoekers trekken deze conclusies na uitgebreide bestudering van de productspecificaties van de verschillende leveranciers en het in beschouwing nemen van alle relevante wet- en regelgeving. Het rapport is daarmee ook een handige aanzet voor iedereen die zich in deze wet- en regelgeving wil verdiepen.
    Een van de conclusies is dat de informatie niet eenvoudig bijeen te brengen was en dat dat eenvoudiger beschikbaar zou moeten zijn. Verder vinden de onderzoekers het raadzaam om de brandveiligheid van biobased isolatiemateriaal verder te onderzoeken, op productniveau, op systeemniveau en op gevelniveau, om uiteindelijk tot eenduidige en overzichtelijke gegevens te kunnen beschikken.

    Het rapport van Nieman in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is hier te downloaden.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer