Ga naar hoofdinhoud

Reinier van den Berg spreker op Houtdag 2023

Het sprekersprogramma voor de Houtdag, die plaatsvind op de middag van 14 november in het Zaantheater in Zaandam, wordt stapsgewijs aangevuld. Eén van de key notes is Renier van den Berg. Hij is bekend als weerman, maar tegenwoordig vooral klimaatdeskundige.

Andere ‘nieuwe’ sprekers zijn Peter Kuindersma van Ingenii. Hij schreef de ‘Leidraad losmaakbaar bouwen’ en doet doorlopend gevraagd en ongevraagd experimenteel onderzoek naar houtbouwmethodes en biobased bouwmateriaal. Een andere key note wordt verzorgd door de Amerikaan Greg Howes van Cut my Timber, een prefab houtbouwleverancier in Portland, Howes is tevens actief met hackatons rond stedenbouw en bouwkundige onderwerpen over de hele wereld.

Vloeren en verbindingen


Tijdens de korte ‘onderzoekspitches’ geeft Arjan de Roo van STEP-engineering een presentatie van een vergelijkend onderzoek tussen vloeren van CLT en betonnen kanaalplaatvloeren. In welke gevallen is kiezen voor beton misschien toch verstandiger? En Christian Struck, lector sustainable building technology aan de Saxion hogeschool geeft een toelichting op een onderzoek naar houten verbindingen die stalen ‘knopen’ in de bouw zouden kunnen vervangen.

Een eigen huis van hout

Bij al deze houtbouwtechnische bijdragen vormt de presentatie van Van den Berg een mooi contrapunt. Hij vertelt waarom houtbouw zo urgent is. De meteoroloog en milieukundige, die nog altijd, voornamelijk in de weekends, te zien is op de tv-zenders van RTL, richt zich meer en meer op de klimaatverandering en wat daar nog tegen te doen is. Bouwen in hout is volgens hem een belangrijke stap. Hij voegde de daad bij het woord en woont zelf in een houten huis.

In de komende tijd breidt het programma van de Houtdag nog verder uit. Een extra feestelijk tintje aan de dag is de uitreiking van de awards van de Nationale Houtbouwprijs. Verder is er een interessante informatiemarkt van leveranciers op het gebied van houtbouw.

Aanmelden voor de Houtdag op 14 november is nu al mogelijk. Er geldt een aantrekkelijke vroegboekkorting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer