Ga naar hoofdinhoud

Video: modulebouw bij De Groot Vroomshoop

In Heerhugowaard realiseert woningcorporatie Woonwaard in slechts enkele maanden tijd 59 appartementen van hout. Deze video laat zien hoe houtbouwmodules worden geprefabriceerd in de houtbouwfabriek van De Groot Vroomshoop en op de locatie worden geplaatst.

Project De Klamp in Heerhugowaard omvat uit vier woonblokken, met totaal 59 sociale huur appartementen, gebouwd voor Woonwaard. De houten modules zijn gemaakt in de houtbouwfabriek van De Groot Vroomshoop in Enschede.

Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard, legt uit waarom zij voor houtbouwmodules hebben gekozen. ‘De gemeente Dijk en Waard heeft Woonwaard gevraagd om snel woningen te bouwen, deels voor statushouders. En dat is gelukt. In minder dan een jaar tijd.’

De gemeente en de corporatie ontvingen hiervoor in januari 2023 een Gouden Eéndagsvlieg. Dat is een stimuleringsprijs voor een project waarmee de modulaire woningbouw wordt versneld. Het project is ook een van de pilots van het RVO programma ‘Vergunning in één Dag’.

8 modules per dag

Per dag rollen 8 kant-en-klare modules uit de fabriek, inclusief keuken, toilet en installaties. Wilco Breukelmans, vestigingsleider van De Groot Vroomshoop, vertelt dat de bouw van een module ongeveer vier dagen tijd kost. Het CLT komt uit duurzame bosbouw in Duitsland, op zo’n drie uur rijden van Enschede. De 8 modules worden vervolgens van de fabriek naar de bouwlocatie in Heerhugowaard gebracht en daar naast en op elkaar gestapeld.

De woningen hebben overigens een zeer lage MPG, kleiner dan 0,5. Vandaar ook dat Woonwaard gebruik heeft kunnen maken van de MIA regeling, de Milieu Investeringsaftrek, via RVO.

De film is gemaakt door New-Energy tv in opdracht van Transitieteam Circulaire Bouweconomie en in samenwerking met RVO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer