Ga naar hoofdinhoud

Eengezinswoning in Normandië

In de landelijke regio Perche in het zuiden van Normandië, transformeerde Java Architects een huis uit de jaren ‘70 tot een modern familiehuis. De eigenaren, die het idyllisch gelegen gebouw ontvingen uit een erfenis, wilden het oorspronkelijk slopen vanwege diverse nadelen. Maar het liep anders.

Naast het gebrek aan warmte-isolatie was het vooral het donkere interieur en het gebrek aan verbinding met de omringende natuur waar de erfgenamen moeite mee hadden. Daarnaast was er behoefte aan meer slaapkamers en een grotere woonkamer. Ondanks alle bezwaren adviseerden de architecten vanwege ecologische redenen om het bestaande gebouw te behouden en een ingrijpende verbouwing aan te gaan.

Na toestemming is besloten tot het behoud van de massieve metselwerkconstructie waaraan een externe dragende houtstructuur is toegevoegd. Verder is het pand aan de oostzijde enkele meters uitgebouwd waardoor er een ruime woonkamer is ontstaan. Aan de westzijde is de garage vergroot en verbouwd tot kinder- en gastenvleugel.

De nieuwe puntgevel is nagenoeg geheel beglaasd en biedt zicht op het groen. In het bovenste gedeelte beschermen houten latten de hoofdslaapkamer tegen inkijk en zonlicht terwijl het verlengde dak gelijktijdig een ruime, overdekte open ruimte creëert die daglicht ontvangt door middel van individuele glaspannen. Deze gaat over in het open terras, dat aan de zuidzijde de gehele lengte van het gebouw beslaat.

Een bijzonder hoogtepunt is de zuidelijke buitenmuur van het voormalige woongebouw. Hier structureren planken de gevel op dezelfde manier als de steunen (die hier verder geen functie hebben) en vormen tevens open vakken voor het opslaan van stammetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer