Ga naar hoofdinhoud

Hoogste geheel houten gebouw in Japan heeft speciale brandbestendigheid (video)

Dit voorjaar werd Port Plus in de Japanse stad Yokohama opgeleverd. Het kantoorgebouw is 44 meter hoog en geheel van hout gebouwd. Het is daarmee het hoogste geheel houten gebouw van Japan. Om aan de strenge brandveiligheidsregels te voldoen werden de glulam balken omkleed met laagjes hout.

De vorige Japanse recordhouder is al op respectabele leeftijd, de Horyu-Ji tempel in Ikaruga stamt uit ca 670 na Christus en is 32,5 meter hoog. Port Plus is gebouwd door het grote Japanse bouwbedirjf Obayashi als een ‘proof of concept’: het bedrijf toont er mee aan dat hoge geheel houten gebouwen te realiseren zijn, ook binnen de zeer strenge Japanse regels over brandveiligheid en aardbevingbestendigheid.
De kolommen en balken in dit project zijn speciaal voor deze toepassing ontwikkeld. Obayashi noemt ze Omega Wood. De Australische website Woodcentral toont er een tekening van. Het lijkt gaan om een aantal gelamineerde fineerlagen rond de glulam kern. Deze toevoegingen zouden zowel de sterkte van het hout verhogen als het brandgedrag veiliger maken:

Volgens Woodcentral maakten deze balken het kostenplaatje van Port Plus tot wel 40 procent duurder dan realistatie in beton en staal en zou Obayashi geen plannen hebben om het product commercieel op de markt te brengen.

Van het project is een zeer cleane video op internet te vinden die lijkt op een knappe render. Het gebouw is wel degelijk opgeleverd volgens Japan Property Central.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer