Ga naar hoofdinhoud

Museumsauna in Finland

In Mänttä-Vilppula, Finland, realiseerden twee in Barcelona gevestigde architectenbureaus het Serlachius Kunstmuseum Gösta. Opvallend daarbij, is dat Mendoza Partida en BAX Studio in het privémuseum voor hedendaagse kunst een prachtige nieuwe spa integreerden.

Museum Gösta ligt midden in het westelijke Finse merengebied en is omgeven door een park waar een groot aantal sculpturen van kunstenaar Harry Kivijärvi te zien zijn. De wandelpaden in het park leiden gasten naar de Serlachiusbrug, ook ontworpen door Mendoza Partida en BAX Studio, die een overgang vormt naar het nabijgelegen eiland Taavetinsaari.

In het zuidelijke deel van het park fungeert de sauna als een culturele ervaring die het landschap, de kunst en de architectuur van de plaats respecteert. Het complex is uitgevoerd met een groen dak en geïntegreerd in de heuvel die afloopt naar de oever van het meer. Hout kenmerkt de kozijnen, deuren en terrassen en het waterpad; natuur- en kunststeen kenmerken de buitenmuren Buiten.

Ook in het interieur gaan hout en steen de dialoog aan: het eiken gewelf ontmoet de rechte lijnen van de stenen bekleding. De saunabanken in de stoomcabine zijn gemaakt van thermisch espenhout. Ze reiken tot aan het plafond en bepalen zo tegelijkertijd de zitting en de bekleding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer