Ga naar hoofdinhoud

Sneeuwklimaat koestert design

In de Uonuma regio – Japan – bedraagt de maximale sneeuwhoogte 2,7 m. Om woningen te beschermen passen architecten – zoals Tsutsumi & Associates – hun ontwerpen af op het klimaat. Villa Uonuma is bijvoorbeeld uitgevoerd met ceder buitenmuren, een koepelvormige garage en een steil zadeldak.

De villa is op verzoek van de opdrachtgever uitgevoerd als een meerlaags huis waarbij de architect verschillende hellende daken combineerde. Maar wel zodanig dat er geen ‘putten’ kunnen ontstaan waarin de sneeuw zich kan verzamelen en schade veroorzaken. In het ontwerp zijn dan ook hellende daken in verschillende richtingen op elkaar gelegd en zijn buizen over het dak aangebracht die de gesmolten sneeuw afvoeren.

De buitenmuur van de tweede verdieping is voorzien van verticaal georiënteerde lokale cederhouten planken. Voor de eerste verdieping is Galvalume toegepast. In het ontwerp zijn de pilaren en balken zichtbaar gehouden in de kamer evenals de complexe dakconstructie.

De keuken aan de noordzijde heeft een grote opening die altijd zicht biedt op de rijstvelden en de omliggende bergen. Langs de woonkamer en kamer in Japanse stijl is een lange veranda voorzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer