Ga naar hoofdinhoud

Maximaal daglicht en uitzicht op de stad

In 2026 zal naar verwachting in de Duitse universiteitsstad Tübingen worden gestart met de bouw van ‘Schnarrenberg’. Het gaat om een nieuw deel van het Universitaire ziekenhuis waarin centrale voorzieningen komen. Onder meer poliklinieken, endoscopie, radiologie en enkele verpleegposten. De oplevering staat gepland voor 2031.

Het ontwerp van de Schnarrenberg is van de hand van White Arkitekter (Göteborg) en HPP Architects (Düsseldorf). Opvallend hierin zijn de overhangende houten bouwelementen boven een drie verdiepingen tellende basis van gewapend beton. De transparante gevels van de uitkragingen laten al van verre zien dat de constructie is gebaseerd op grote vakwerkliggers. Deze geven en zwevend effect aan de vleugels en karakteriseren hiermee sterk de buitenvorm.

Ook aan de binnenzijde is de houten constructie opvallend in de ruimte aanwezig. Bijzonder is dat deze opzet het klassieke beeld van koele en steriele ziekenhuisarchitectuur verandert in de richting van een huiselijke sfeer. De kamers zien er licht uit met uitzicht op het landschap en worden aangevuld met terrassen. Maximaal daglicht en uitzicht op Tübingen was daarbij een belangrijk element.

Naast hout als dominant bouwmateriaal op de bovenverdiepingen, hebben HPP en White Arkitekter tevens expliciet aandacht besteed aan circulariteit. Onder meer door mogelijkheden te creëren voor demontage en het scheiden van de constructiedelen. Voor hergebruik óf recycling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer