Ga naar hoofdinhoud

Nationale Houtbouwprijs, blije winnaars

Vijf prijzen, vier winnaars, plus een uitreiking van een Eervolle vermelding. Op de Houtdag op 14 november waren veel blije gezichten. Het Beste Houten Gebouw van Nederland is volgens de vakjury het Liander Westpoort-gebouw in Amsterdam.

Net als vorig jaar (het HAVEP-gebouw) werd ook dit jaar een project met twee prijzen beloond. Het gebouw Kip Store in Utrecht ontving niet alleen de vakjuryprijs voor het beste houten gebouw in de categorie Zakelijke Houtbouw, maar kreeg ook de meeste stemmen van het publiek. Er werden in totaal circa 10.000 stemmen uitgebracht op de 36 voorgedragen houtbouwprojecten. Het nieuwe kantoor-annex showroom van Kip Caravans kreeg met 8,3 procent van de stemmen de duidelijke voorkeur. De jonge architect Nick Krouwel van Atelier Krouwel, voor wie dit gebouw het eerste complete gebouw is dat hij als architect realiseert, denkt dat de ‘Kip familie’, de medewerkers van opdrachtgever Kip Caravans, het verschil gemaakt moeten hebben bij het stemmen.

Verder deelde de jury op de Houtdag in het Zaantheater in Zaandam ook een Eervolle Vermelding uit aan architectenbureau Ro&Ad voor het project Veldstation. Dit gebouw, gerealiseerd in opdracht van de Provincie Zeeland, staat op een voor het publiek verboden natuurterrein tussen de Hedwigepolder en het verdronken land van Saeftinghe. Het is vrijwel geheel gebouwd van hergebruikt hout en slechts een deel van het gebouw is bedoeld voor mensen. De omliggende delen zijn zeer nadrukkelijk gemaakt om het voor dieren een prettige plek om te leven te maken. Veel insecten en vogels hebben het Veldstation inmiddels ontdekt.
Architect Ad Kil nam de Eervolle Vermelding met genoegen in ontvangst maar benadrukte dat het station wel degelijk een ‘gewoon’ zakelijk houtbouwproject is en aan alle geldende bouwregels en -normen voldoet.

In de categorie Particuliere Houtbouw ging de vakjuryprijs naar het kleinste ingezonden project van deze hele editie: Green Office in Spaarndam. De opdrachtgever wilde een onopvallend gebouw achter zijn woning. Er moest een garage in komen voor de historische auto die hij bezit, een knutselwerkplaats, en op de verdieping moest een logeerkamer komen. Architect Werner Kamp ontwierp een houten gebouw waarbij hij de mogelijkheden van CLT (kruislaaghout) ten volle uitnut. De jury (rapport werd voorgelezen door Erik D de Munck van Centrum Hout) roemt de relatie tussen binnen- en buitenwereld die het ontwerp legt en het spel met volumes die dit bouwwerk speelt. Bovendien is het heel precies en met veel oog voor detail gemaakt.

De wereld van het seriematig houtbouwen is zich heel snel aan het ontwikkelen, constateert de jury. Zeker bij de drie genomineerden in deze categorie. Alle drie de projecten zijn het vervolg op eerdere projecten. En alle drie de producenten (Startblock, Finch Building en Barli) hebben hun concept doorontwikkeld in technische zin en in vormgeving. Het verschil werd gemaakt door het gebouw Juf Nienke in Amsterdam, dat door de samenwerkende architectenkantoren RAU Architects en SeARCH Urbanism and Architecture ontworpen werd al een ‘grootstedelijk architecturaal gebaar, nog voor de materialisatie duidelijk wordt, terwijl die materialisatie ook juist veel bijdraagt aan het houtbouwkundig idioom’ aldus de jury.

Overall winnaar van de Nationale Houtbouwprijs werd het Liander gebouw in Amsterdam. De vakjury noemt dit gebouw, naar ontwerp van het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond, gerealiseerd door Dura Vermeer, iconisch. Het is op dit moment met zijn zeven verdiepingen het hoogste houten kantoorgebouw van Nederland. Vooral de technische vondsten charmeerden de jury. In samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs uit Rotterdam werd een manier bedacht om de gelamineerde liggers, geleverd door LTS, met zo min mogelijk zaakverlies op de gelamineerde kolommen te plaatsen. En er werd op een ingenieuze manier van de vloerelement van Lignatur gebruik gemaakt om de installaties netjes langs het plafond te leggen.

Eén reactie op “Nationale Houtbouwprijs, blije winnaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer